W środę 16 listopada w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Europa i Ja”. Głównym celem tych zajęć było kształcenie u dzieci praktycznych umiejętności kulinarnych oraz poznanie typowych dań kuchni austriackiej. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonywały kolejne czynności i z pomocą wychowawców przygotowały trzy dania:
-sałatkę ziemniaczaną tzw.kartoffelsalat
-kotlet –tzw wiener schnitzel(u nas zamiast mięsa cielęcego-schab)
-knedle z bułek zawijane w serwetki –tzw. Serviettenknódel
Przed tymi zajęciami uczniowie poznawali też tradycje związane z niektórymi potrawami, ich pochodzenie. Podczas realizowania zajęć kulinarnych uczniowie mieli możliwość wspólnego przygotowania i spożywania posiłku. Mamy nadzieję, że rozbudzi to w nich zainteresowania kulinarne i podróżnicze.
Poniżej przepis na sałatke zemniaczaną i serviettenknodel
Klasyczna sałatka ziemniaczana – składniki:
- 600 g twardych ziemniaków (sałatkowych)
- 60 g cebuli
- 250 ml bulionu wołowego
- 3 łyżki octu
- 6 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki musztardy
- Sól
- Pieprz
- Szczypta cukru
Przygotowanie
Aby przygotować klasyczną sałatkę ziemniaczaną w wiedeńskim stylu, należy najpierw ugotować ziemniaki w mundurkach. Następnie obrać i jeszcze ciepłe pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do sporej miski. Podgrzać bulion i dodać od razu do ziemniaków. Wymieszać z octem, olejem, cebulą, solą i pieprzem do uzyskania dość gęstej konsystencji. Na końcu do klasycznej wiedeńskiej sałatki ziemniaczanej dodaje się jeszcze tylko musztardę i cukier do smaku.
Żródło: https://www.austria.info/pl/informacje-ogolne/austriacka-kuchnia/austriackie-przepisy-kulinarne/salatka-ziemniaczana
Serviettenknödel – roladka do mięsa z suchego pieczywa.
Składniki:
330g czerstwych bułek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyzeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 średnia cebula
łyżka oliwy
350ml mleka
1 wiązka świeżej pietruszki
60g bułki tartej
Przygotowanie:
Bułki pokroić w średnią kostkę, nastepnie przełożyć do dużej miski. Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie i poszatkować. Cebulę pokroić drobno i zeszklic na oliwie.
Do miękkiej cebuli wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę. Dokładnie wymieszać.
Zostawić masę na 30 minut.
Następnie rozbijamy jajka – delikatnie łączymy z resztą-gdy za płynna dodajemy troche bułki tartej.
Wykładamy wszystko na czysta ścierkę kuchenną, zwijamy rolując. Staramy się jak najbardziej szczelnie owinąć masę. Zwijamy w rulon. Wiążemy na końcach. Tak przygotowaną roladę wkładamy do dużej brytfanny, lub garnka z dużą ilością wrzącej wody na około 30 min.
Po tym czasie wyciągamy z wody, ściągamy warstwę ściereczki, kroimy na plastry 1,5-2 cm.
Przepis z : http://tagebuchpopolsku.blogspot.com/2016/01/serviettenknodel-roladka-do-miesa-z.html?m=1