Wydarzenia w szkole

Świetlicowe zajęcia kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej “Europa i Ja”

 

W  środę 16 listopada  w świetlicy szkolnej odbyły się zajęcia kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej Europa i Ja”Głównym celem tych zajęć było kształcenie u dzieci praktycznych umiejętności kulinarnych oraz poznanie typowych dań kuchni austriackiej. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonywały kolejne czynności i z pomocą wychowawców przygotowały trzy dania:

-sałatkę ziemniaczaną   tzw.kartoffelsalat

-kotlet –tzw wiener schnitzel(u nas zamiast mięsa cielęcego-schab)

-knedle z bułek zawijane w serwetki –tzw. Serviettenknódel

Przed tymi zajęciami uczniowie poznawali też tradycje związane z niektórymi potrawami, ich pochodzenie. Podczas realizowania zajęć kulinarnych uczniowie mieli możliwość wspólnego przygotowania i spożywania posiłku. Mamy nadzieję, że rozbudzi to w nich zainteresowania kulinarne i podróżnicze.

Poniżej przepis na sałatke zemniaczaną i serviettenknodel

Klasyczna sałatka ziemniaczana – składniki:

  • 600 g twardych ziemniaków (sałatkowych)
  • 60 g cebuli
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta cukru

Przygotowanie
Aby przygotować klasyczną sałatkę ziemniaczaną w wiedeńskim stylu, należy najpierw ugotować ziemniaki w mundurkach. Następnie obrać i jeszcze ciepłe pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do sporej miski. Podgrzać bulion i dodać od razu do ziemniaków. Wymieszać z octem, olejem, cebulą, solą i pieprzem do uzyskania dość gęstej konsystencji. Na końcu do klasycznej wiedeńskiej sałatki ziemniaczanej dodaje się jeszcze tylko musztardę i cukier do smaku.

Żródło: https://www.austria.info/pl/informacje-ogolne/austriacka-kuchnia/austriackie-przepisy-kulinarne/salatka-ziemniaczana

 

Serviettenknödel – roladka do mięsa z suchego pieczywa.

Składniki:

330g czerstwych bułek

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyzeczki pieprzu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 średnia cebula

łyżka oliwy

350ml mleka

1 wiązka świeżej pietruszki

60g bułki tartej

Przygotowanie:

Bułki pokroić w średnią kostkę, nastepnie przełożyć do dużej miski. Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie i poszatkować. Cebulę pokroić drobno i zeszklic na oliwie.

Do miękkiej cebuli wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką.

Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę. Dokładnie wymieszać.

Zostawić masę na 30 minut.

Następnie rozbijamy jajka – delikatnie łączymy z resztą-gdy za płynna dodajemy troche bułki tartej.

Wykładamy wszystko na czysta ścierkę kuchenną, zwijamy rolując. Staramy się jak najbardziej szczelnie owinąć masę. Zwijamy w rulon. Wiążemy na końcach. Tak przygotowaną roladę wkładamy do dużej brytfanny, lub garnka z dużą ilością wrzącej wody na około 30 min.

Po tym czasie wyciągamy z wody, ściągamy warstwę ściereczki, kroimy na plastry 1,5-2 cm.

Przepis z : http://tagebuchpopolsku.blogspot.com/2016/01/serviettenknodel-roladka-do-miesa-z.html?m=1

Galeria

Wróć do góry