Wydarzenia w szkole

Świetlicowe zajęcia kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Europa i ja”.

 

W środę 30 listopada w świetlicy szkolnej odbyły się po raz drugi zajęcia kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Europa i ja”. Tym razem kuchnia Słowacka, która jest dość prosta i tania, złożona przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory, warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso. Motywem przewodnim świetlicowych wariacji kulinarnych był ziemniak. Dzieci, przy wsparciu wychowawców wykonały 3 tradycyjne słowackie potrawy. Były to:

·        bryndzowe haluszki – Bryndzové halušky

·        ziemniaczane naleśnik – zemiakové placky

·         ziemniaczana sałatka z jajkiem – zemiakový šalát s vajcom.

Podczas zajęć, widać było duże zaangażowanie i chęć do wykonywania poszczególnych zadań. Mali kucharze mogli wykazać się swoją wiedzą i  umiejętnościami manualnymi niezbędnymi do obróbki produktów, z których wykonane zostały potrawy. Byli też tacy, którzy pierwszy raz w życiu wykonywali pewne czynności, takie jak obieranie surowych czy gotowanych ziemniaków, a hitem dnia było tarcie surowego ziemniaka na tarce.

Potrawy wyglądały ładnie i były bardzo smaczne – były dokładki. II śniadanie świetliczaków było pożywne i nikt nie wyszedł głodny.

A oto przepisy na nasze dania:

Tradycyjne bryndzowe haluszki

Składniki (2-3 porcje):

  • 500 g ziemniaków
  • 125-200 g mąki
  • 250 g bryndzy
  • 200 g słoniny, tłustego boczku
  • sól
  • śmietana

Przygotowanie:

  1. Słoninę lub boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na patelni.
    2. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Stopniowo dodawać mąkę, szczyptę soli i wymieszać. (Ilość dodanej mąki zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki). Ciasto powinno być gęste, ale nie zbite i twarde
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć można zacząć przecierać haluszki. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe.
    4. Bryndzę w misce rozmieszać na gładką masę z odrobiną wody z gotujących się haluszek. Dodać haluszki i wymieszać, żeby kluseczki były z każdej strony oblepione serem.
    5. Podawać ze skwarkami z boczku/słoniny i śmietaną.

Naleśniki ziemniaczane

Składniki:

  1. około 500 g gotowanych ziemniaków
  2. 3 jajka
  3. 250 g mąki pszennej
  4. 350 ml mleka
  5. szczypta soli
  6. olej do smażenia

Składniki na słowacką sałatkę ziemniaczaną z jajkami

  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 5 – 6 łyżek octu jabłkowego lub winnego
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub winogronowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie kilka łyżek majonezu

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach oraz jajek na twardo.
W tym czasie cebulę kroimy w cienkie piórka lub plasterki, albo szatkujemy na mandolinie. Przekładamy do miski i zalewamy 2 łyżkami octu jabłkowego z dodatkiem łyżeczki cukru i odrobiny soli. Zostawiamy na 5 do 10 minut. Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki lub półtalarki w zależności od ich wielkości. Wystudzone jajka na twardo kroimy w plasterki lub w ósemki. Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Pozostały ocet mieszamy z cukrem, solą i olejem i takim dressingiem polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Galeria

Wróć do góry