W środę 30 listopada w świetlicy szkolnej odbyły się po raz drugi zajęcia kulinarne w ramach innowacji pedagogicznej „Europa i ja”. Tym razem kuchnia Słowacka, która jest dość prosta i tania, złożona przede wszystkim z prostych dań chłopskich i góralskich. Podstawowymi jej składnikami są mleko i jego przetwory, warzywa, szczególnie ziemniaki i marchew oraz cebula i kapusta. W mniejszym stopniu stosowane jest w niej mięso. Motywem przewodnim świetlicowych wariacji kulinarnych był ziemniak. Dzieci, przy wsparciu wychowawców wykonały 3 tradycyjne słowackie potrawy. Były to:
· bryndzowe haluszki – Bryndzové halušky
· ziemniaczane naleśnik – zemiakové placky
· ziemniaczana sałatka z jajkiem – zemiakový šalát s vajcom.
Podczas zajęć, widać było duże zaangażowanie i chęć do wykonywania poszczególnych zadań. Mali kucharze mogli wykazać się swoją wiedzą i umiejętnościami manualnymi niezbędnymi do obróbki produktów, z których wykonane zostały potrawy. Byli też tacy, którzy pierwszy raz w życiu wykonywali pewne czynności, takie jak obieranie surowych czy gotowanych ziemniaków, a hitem dnia było tarcie surowego ziemniaka na tarce.
Potrawy wyglądały ładnie i były bardzo smaczne – były dokładki. II śniadanie świetliczaków było pożywne i nikt nie wyszedł głodny.
A oto przepisy na nasze dania:
Tradycyjne bryndzowe haluszki
Składniki (2-3 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 125-200 g mąki
- 250 g bryndzy
- 200 g słoniny, tłustego boczku
- sól
- śmietana
Przygotowanie:
- Słoninę lub boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na patelni.
2. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Stopniowo dodawać mąkę, szczyptę soli i wymieszać. (Ilość dodanej mąki zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki). Ciasto powinno być gęste, ale nie zbite i twarde
3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć można zacząć przecierać haluszki. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe.
4. Bryndzę w misce rozmieszać na gładką masę z odrobiną wody z gotujących się haluszek. Dodać haluszki i wymieszać, żeby kluseczki były z każdej strony oblepione serem.
5. Podawać ze skwarkami z boczku/słoniny i śmietaną.
Naleśniki ziemniaczane
Składniki:
- około 500 g gotowanych ziemniaków
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na słowacką sałatkę ziemniaczaną z jajkami
- 4 średnie ziemniaki
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 5 – 6 łyżek octu jabłkowego lub winnego
- 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub winogronowego
- 2 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie kilka łyżek majonezu
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach oraz jajek na twardo.
W tym czasie cebulę kroimy w cienkie piórka lub plasterki, albo szatkujemy na mandolinie. Przekładamy do miski i zalewamy 2 łyżkami octu jabłkowego z dodatkiem łyżeczki cukru i odrobiny soli. Zostawiamy na 5 do 10 minut. Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki lub półtalarki w zależności od ich wielkości. Wystudzone jajka na twardo kroimy w plasterki lub w ósemki. Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Pozostały ocet mieszamy z cukrem, solą i olejem i takim dressingiem polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.